Salut presenta un nou protocol per evitar el Covid-19 a les residències

Fa tres setmanes, el nombre de casos de coronavirus en residències van començar a pujar. Tot i així, la corba de la pandèmia es manté estable. Aquest dijous, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que, a diferència de l’increment de casos en altres territoris, els positius “no han pujat” en centres residencials de gent gran. “Tot i això, hem de posar-hi el focus, aquest és un entorn on no podem fallar”, ha explicat Argimon, que també ha presentat aquest dijous un nou protocol per a les residències que garantirà les visites encara que el risc de rebrot sigui alt, entre altres mesures.

“L’objectiu és baixar la corba”, ha reiterat el secretari durant una compareixença conjunta amb el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, i el coordinador de la unitat Covid-19, Jacobo Mendioroz. Actualment, a les residències, hi ha 229 casos de coronavirus actius, amb 44 ingressos hospitalaris i un cas en Unitats de Cures Intensives (UCI); i des de l’1 de juliol han mort 89 persones. “La corba és molt més baixa que en el pic de la pandèmia, i la taxa pneumònies és pràcticament 10 vegades menor”, ha comparat Argimon.

 

Nou protocol a les residències
El nou protocol presentat aquest dijous pel departament de Salut aporta mesures addicionals en les residències en cas que el risc de rebrot superi el llindar de 75. Entre altres, es permetrà que els familiars puguin visitar a les persones residents en pràcticament tots els centres de Catalunya, independentment de si en aquests moments hi ha una resolució que ho impedeix o no. “El confinament crea ansietat, depressió i pot accelerar un deteriorament cognitiu, per això volem facilitar al màxim les visites”, s’ha compromès Argimon.

Per això, només podrà accedir una persona diària, sense cap símptoma i per un temps d’entre 30 i 45 minuts. A més, s’haurà de garantir la distància, espais amb bona ventilació, equips de protecció pels familiars i un registre de totes les visites per facilitar la traçabilitat. “Això no supleix una abraçada, ho sabem, però pensem que és un pas endavant”, ha explicat el secretari, apel·lant a substituir les restriccions “per la responsabilitat de tots”.

Pel que fa als residents, se suspenen sortides de curta durada, caps de setmana i inferiors a tres setmana, però podran sortir per períodes de més llarga durada. A la tornada, se’ls sotmetrà a una prova PCR, una quarantena i un altre test en acabar la quarantena. Els professionals dels centres també s’hauran de sotmetre a proves PCR i es reforçarà el nombre d’equips de protecció i la sectorització dels centres, amb espais tres espais diferenciats: un per persones positives, un altre per aïllaments preventius i l’últim per persones lliures de Covid-19.

En el cas de detectar-se un positiu, el protocol no varia respecte les indicacions de dilluns. Els casos confirmats de residents que no requereixin ingrés hospitalari, es farà un aïllament d’un mínim de 10 dies en els centres, i fins tres dies després que deixi de tenir símptomes. Pel que fa als contactes estrets, es durà a terme una quarantena de 14 dies i la realització de PCR en el moment de la confirmació del cas i al final de la quarantena.

 

Sobre la prohibició de fumar al carrer
Tant el secretari de Salut Pública com el director del CatSalut s’han mostrat favorables a la prohibició de fumar als espais públics quan no es puguin respectar les distàncies, al·legant també que sempre és saludable deixar de fumar. La proposta, aplicada ja a les Canàries i Galícia, s’està estudiant al Procicat. “Podem prohibir, però val més la persuació que la imposició”, ha opinat Argimon, afegint que encara cal traslladar el debat altres espais per acordar una decisió.

 

Font: EL NACIONAL