El Blog de Servitecdpm
El nou heliport de l’Hospital Vall d’Hebron redueix el temps d’assistència a dos minuts
La nova infraestructura, capaç d’aguantar fins a set tones de pes, fa un salt endavant en l’atenció als pacients crítics
L’Hospital Vall d’Hebron i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) han estrenat aquest dilluns el nou heliport del centre sanitari barceloní, situat en una nova ubicació que permet reduir el temps d’assistència a dos minuts.
L’estrena d’aquesta nova infraestructura, capaç d’aguantar fins a set tones de pes, permet fer un salt endavant en l’assistència als pacients crítics que arriben en helicòpter medicalitzat, ja que es guanya en temps i seguretat.
El temps d’assistència, des que l’helicòpter aterra fins que el pacient entra a les Urgències de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, ha passat a ser de només dos minuts en comparació dels 15 minuts aproximats que calia invertir abans de l’estrena d’aquesta nova infraestructura.
“Els pacients traumàtics i crítics són els que es beneficien més d’aquesta reducció en el nombre de transferències”, ha dit Marilyn Riveiro, coordinadora de Crítics de Vall d’Hebron.
El SEM trasllada prop de 250 pacients cada any en helicòpter medicalitzat a la Vall d’Hebron, un 10% del total dels que realitza a Catalunya.
L’avantatge és la nova ubicació: si l’anterior heliport estava a l’altra banda de la Ronda de Dalt, el nou s’ha construït al terrat de l’edifici de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, unitat on pararan els pacients que pateixen politraumatisme o cremades molt greus i que són els que acostumen a arribar per via aèria.
També arriben en helicòpter pacients que necessiten atenció a la Vall d’Hebron a causa d’un ictus, una sepsi greu o un infart agut de miocardi, així com urgències pediàtriques i, en aquests casos, es traslladen a les unitats corresponents.
En el moment en què el SEM envia l’avís que arribarà un helicòpter, els zeladors i el personal de seguretat de Vall d’Hebron s’activen per pujar a la pista d’aterratge. Aquests professionals han rebut una formació específica. El personal de seguretat s’encarrega de fer una inspecció visual per assegurar que no hi ha cap element que dificulti l’aterratge de l’helicòpter.
Un cop l’helicòpter ha aterrat i el comandant per a les hèlixs, els zeladors, amb l’ajuda del personal del SEM, fan la transferència del pacient a la llitera. Des de la taula de vol de la Unitat de Mitjans Aeris (UMA) del SEM, situada a la Central de Coordinació Sanitària (Cecos), a l’Hospitalet de Llobregat, es realitza tota la gestió de l’emergència sanitària a partir del moment en què es rep l’alerta: des de la recepció del pacient o de la pacient, fins a la decisió de la destinació hospitalària i la coordinació amb l’hospital, tenint en compte tant l’estat de la persona com el temps d’arribada, per optimitzar al màxim el procés de trasllat en benefici del pacient.
Font: EL PERIÓDICO