Millores ergonòmiques, idees antiestrès i marxa nòrdica per al mal d’esquena

Un pla de l’hospital del Mar redueix el 63% de cervicàlgies en el personal d’infermeria

El 83% dels treballadors sanitaris té dolor osteomuscular. Mal d’esquena, principalment. Així que són el millor banc de proves de què és eficaç i què no a l’hora de proposar mesures que redueixin aquest sofriment i les seves conseqüències.

Per això l’equip de salut laboral de l’hospital del Mar va posar en marxa un assaig, en què amb el temps s’han anat incorporant diversos hospitals, per posar a prova un pla d’intervenció més enllà de les millores ergonòmiques. “Hem reduït el dolor percebut un 63%”, assegura Consol Serra, responsable de Salut Laboral de l’hospital i membre del Centre d’Investigació de Salut Laboral de la Pompeu Fabra.

El mal d’esquena es deu a múltiples causes, i l’estrès és una d’elles

“Estudis ben fets han demostrat que no és suficient per combatre aquest problema amb fer millores en les condicions de treball”, explica l’experta, autora principal de l’estudi que es publica a la revista Plos One. La raó d’aquesta insuficiència és que “el mal d’esquena és multicausal. No només passa per moure molt pes quan, per exemple, s’ocupen d’una persona totalment dependent, o per una mala postura. Comptem amb molta evidència que l’estrès causa dolor i discapacitat”, assenyala l’experta.

Per això quan es van proposar analitzar una intervenció eficaç enfront d’un dolor que pateix la pràctica totalitat de les plantilles sanitàries, sobretot infermeria, van proposar atacar diversos fronts, que no s’oblidessin aquestes altres causes. I el resultat val per a qualsevol treball.

El primer, l’ergonomia. “La vam fer participativa, donant veu als afectats en cada lloc de treball sobre què els feia mal, si l’altura d’un prestatge o el gir forçat perquè enmig hi ha una màquina. Problemes que difícilment detecta qui no treballa directament en el lloc. En l’estudi han participat 257 infermeres de 8 unitats considerades dures en aquest aspecte. Van aportar gairebé un centenar de propostes”.

Una de les creences errònies més esteses és que davant el dolor osteomuscular cal fer repòs

El segon àmbit d’actuació era el terreny de les creences. “És molt freqüent que creguem que davant d’un mal d’esquena el que cal fer és estirar-se i reposar, quan hi ha evidència que és el pitjor. La recuperació és molt més ràpida si l’afectat es manté actiu i fa tot el que pot fins al límit que marca el dolor, és clar. El sorprenent és que el 90% dels participants, tots ells sanitaris, creien que el millor era reposar. Hi ha moltes creences errònies que perjudiquen. Com pensar que una lumbàlgia és una cosa terrible i del que mai ens lliurarem. O que la causa del nostre dolor és el lloc de treball. Totes dues posicions indiquen un mal pronòstic per a la millora del dolor”, assegura Serra.

A més d’aclarir falses creences, el pla de l’hospital va oferir un seguiment individual de cada cas. Un seguiment telefònic que permetia a l’afectat parlar també d’altres aspectes que influeixen en el seu dolor. Si calia, el gestor de casos el telèfon l’ajudava a anar a algun especialista. També l’hospital oferia un servei de teràpia psicològica ràpid així com rehabilitació.

El pla de l’hospital inclou un curset breu de mindfulness i un llarg de marxa nòrdica

La tercera faceta del pla del Mar pretenia que els afectats es fessin càrrec de la seva millor salut: un curs breu de mindfulness, per manejar l’estrès; un curs complet de tres mesos per aprendre a practicar correctament la marxa nòrdica. “És l’exercici més complet i saludable que es pot recomanar. Mobilitza el 90% dels músculs i s’ha demostrat la seva eficàcia per millorar la depressió i els trastorns osteomusculars”, afirma Serra. L’oferta de promoció de la salut es completava amb consells d’alimentació saludable, “però és el més difícil de canviar. Ho hem deixat en un web amb receptes i recomanacions”.

L’anàlisi dels resultats es va anar ampliant a unitats d’altres centres: Parc Taulí, Mataró i Santa Caterina a Girona. La millora va ser claríssima en cervicals. No tan clara en lumbars. “Però mostra clarament que la intervenció múltiple té un potent impacte en el mal d’esquena”, conclou Serra.

Font: LA VANGUARDIA