El Blog de Servitecdpm
Aquest és el primer servei al qual recorrerà Vall d’Hebron si hi ha una segona onada
L’hospital converteix en unitat de semicrítics un espai que estava abandonat abans de la pandèmia
Els seus 24 llits estarien ràpidament habilitats davant un possible augment d’ingressos de pacients greus
L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona acaba d’inaugurar una nova unitat de semicrítics, que serà el primer recurs a què recorreran en cas que comencin a augmentar els ingressos per Covid-19. El coronavirus ha canviat també la mateixa organització hospitalària. Abans de la pandèmia, aquesta unitat estava abandonada i no se’n feia ús. Però la Covid-19 va obligar a reconvertir-la en una unitat de cures intensives (uci). Ara és un espai on hi ha pacients amb malalties que no tenen res a veure amb el virus i que es troben en un estat intermedi entre l’uci i l’hospitalització a planta. Però, per si hi hagués un considerable augment de contagiats, la unitat està dotada de la tecnologia necessària per convertir-se en una uci per a malalts amb coronavirus en tan sols unes quantes hores.
«Ara mateix estem molt lluny d’una situació preocupant», assenyala Ricard Ferrer, cap de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron. El cap de setmana passat, a l’uci de l’hospital hi van ingressar tres pacients. En les últimes 24 hores, cap. En els moments més intensos de la pandèmia, n’hi va arribar a haver 180 a l’uci i uns 700 a tot l’hospital. «Si la Covid-19 continua evolucionant, pot ser que sí que augmentin els ingressos en ucis», precisa. En cas que això succeeixi, Vall d’Hebron desplegarà, com a primer recurs, els 24 llits de la Unitat de Semicrítics.
Durant els pitjors moments de la pandèmia, la Unitat de Semicrítics es va transformar en uci i es va posar al servei dels pacients més greus. Avui està dedicada a malalts semicrítics dels serveis de Pneumologia i Aparell Digestiu. Són pacients que estan greus, però que no requereixen teràpia activa de suport vital. En la unitat se’ls fa una vigilància contínua monitoritzada i una avaluació mèdica freqüent. «Espanya té uns nou llits de crítics per cada 100.000 habitants. Hauríem de tenir-ne 12 aproximadament. Alemanya i els Estats Units en tenen 30 per cada 100.000 habitants», diu Ferrer.
«Aquesta unitat era una demanda assistencial de Vall d’Hebron. És multidisciplinària: compta amb els serveis de Medicina Intensiva, Pneumologia i Aparell digestiu. Ara mateix hi tenim 12 pacients ingressats», explica, per la seva banda, Oriol Roca, coordinador de la Unitat de Semicrítics. «Si s’hagués de reconvertir en espai Covid-19, només seria necessari augmentar la dotació de personal», assenyala. La nova unitat, ubicada a la cinquena planta de l’Hospital General de la Vall d’Hebron, permet guanyar agilitat i flexibilitat per donar resposta a les necessitats actuals dels pacients crítics en el context de la pandèmia per Covid-19.
Vall d’Hebron és l’hospital de Catalunya que més pacients ha atès per coronavirus durant aquesta pandèmia. Ja s’han atès més de 3.300 malalts, més de 350 dels quals han sigut crítics. En el pic més elevat de la pandèmia hi havia ingressats més de 700 pacients, 180 dels quals eren pacients crítics. Abans de la pandèmia, Vall d’Hebron disposava d’una uci de 56 llits. En pocs dies, es van habilitar 222 llits de crítics, més de 180 dels quals es van arribar a ocupar. A més, el pla de contingència de Vall d’Hebron contemplava habilitar fins a 350 llits d’uci.
Una hemorràgia digestiva
Marc Grañó, de 34 anys, és un dels pacients que està en la nova Unitat de Semicrítics de Vall d’Hebron. Hi està des de l’11 de juliol per una hemorràgia digestiva i ja li han fet tres endoscòpies. «Estaré aquí, com a mínim, fins divendres. Després espero passar a planta», explica Grañó. Va patir una sèrie d’úlceres que li van provocar l’hemorràgia. «Tot es va complicar». La seva dona el veurà tres dies a la setmana, com està establert en el protocol de restricció de visites per la Covid-19.
«Ens preocupen els rebrots», assenyala, al seu costat, l’infermera María José Sala. «Encara no ens hem recompost».
Font: EL PERIÓDICO