El Blog de Servitecdpm
Desenvolupen un nou i esperançador tractament per curar el melanoma
La immunoteràpia és un tractament biològic contra el càncer que utilitza el mateix sistema immunitari del pacient per combatre la malaltia. En els últims anys ha suposat una autèntica revolució en la lluita contra aquesta patologia i s’han desenvolupat nombrosos assajos per tractar diferents tipus de càncer.
Un dels més recents s’ha dut a terme per investigadors de l’Institut Karolinska i l’Hospital Universitari Karolinska, dues prestigioses institucions mèdiques a escala mundial. Els resultats han estat publicats a la revista OncoImmunology i suposen l’aparició d’un nou tipus d’immunoteràpia per al melanoma maligne del càncer de pell. Els resultats que mostra són prometedors, ja que tres pacients greument malalts han aconseguit allargar notablement la seva esperança de vida.
El tractament d’immunoteràpia generalment es realitza amb anticossos activadors del sistema immunològic (Inhibició del punt de control immunològic, ICI). Tanmateix, la majoria dels pacients amb melanoma maligne avançat no hi responen. Per això, en aquesta ocasió, es van combinar dos tipus d’immunoteràpia amb un tipus especial de glòbuls blancs, les cèl·lules T, que s’extreuen del mateix tumor del pacient. Aquests limfòcits que s’infiltren al tumor, les cèl·lules TIL, són una part important de la defensa immunitària del cos contra el càncer. Els TIL es multipliquen fins a les 50 mil milions de cèl·lules i es tornen a administrar al pacient en combinació amb un factor de creixement, la interleucina-2.
“El que fa que aquest estudi sigui únic en comparació amb altres assajos clínics internacionals amb cèl·lules TIL és que els pacients també són tractats amb diverses dosis d’una vacuna contra el tumor que consta de cèl·lules dendrítiques, DC, que s’especialitza a activar el sistema immunològic i donar a les cèl·lules TIL injectades un impuls addicional,” diu Stina Wickström, investigadora del Departament d’Oncologia-Patologia del Karolinska Institutet, i responsable de coordinar la producció de les cèl·lules TIL i del control immunològic de l’estudi.
El tractament amb aquesta combinació de cèl·lules TIL i la vacuna contra el tumor de cèl·lules dendrítiques es va aplicar amb quatre pacients greument malalts amb melanoma maligne, que ja no responien a cap altre tipus de teràpies. Tres d’ells van respondre amb una remissió|tramesa completa o gairebé completa del càncer. En canvi, els pacients que han estat tractats únicament amb cèl·lules TIL no van tenir la mateixa resposta favorable al tractament que quan el tractament es va proporcionar en combinació amb la vacuna contra el tumor.
És important assenyalar que la immunoteràpia és un tractament pel qual el sistema immune reconeix les cèl·lules anormals del tumor i no les sanes limitant d’aquesta forma la toxicitat. Per tant, és un tractament molt menys agressiu que d’altres i afavoreix una acció prolongada que pot traduir-se en supervivències més a llarg termini dels pacients.
Font: EL NACIONAL