El Blog de Servitecdpm
HM Hospitales creix un 8% i preveu obrir un quart centre a Barcelona
El grup hospitalari de la família Abarca factura un 8% més aquest exercici, fins als 450 milions.
Després del seu desembarcament a Catalunya amb una inversió de 100 milions d’euros en només dos anys, HM Hospitales busca consolidar-se en la comunitat autònoma. “L’operació a Catalunya no ha acabat”, explica el president del grup, el doctor Juan Abarca Cidón, en una entrevista amb EXPANSIÓN. La companyia té diversos plans per a Catalunya, que aporta un 10% dels seus ingressos. El més important, un nou hospital.
“Tenim un projecte d’inversió greenfield a Barcelona; construirem un hospital des de zero”, assenyala. El centre serà el quart de la companyia a la ciutat després de la compra d’HM Delfos, HM Sant Jordi i HM Hospital de Nens i el primer que es projecta des dels seus fonaments. L’empresari evita posar terminis, però diu que “les negociacions pel terreny estan pràcticament tancades”.
Abarca assenyala que la construcció d’un nou centre és molt més senzill que una remodelació. “A Delfos li estem donant la volta amb moltíssim esforç, moltes vegades penso que l’hauríem d’haver tirat a terra i construït de nou perquè haguéssim trigat menys en les obres”, afirma. La remodelació a HM Delfos, que no ha fet parar la seva activitat, finalitzarà en sis mesos.
En paral·lel i de forma més immediata, HM Hospitales posarà en marxa un pla de capilarització a Catalunya a través de centres policlínics. “Tenim dues operacions que ja estan molt avançades”, indica. A més, Abarca també negocia un projecte universitari per als seus hospitals.
HM Hospitales tancarà aquest any amb un increment de facturació al voltant del 8%, fins als 450 milions d’euros. “El creixement serà principalment orgànic per Madrid i també per Delfos, on hem internalitzat diversos serveis com la radiologia o la medicina nuclear”, explica. “El resultat operatiu brut (ebitda) creixerà però menys del que voldríem. Més enllà de les nostres inversions, el sector pateix pel creixement a costa de pòlisses amb menys prima però amb els millors serveis”, indica. El 2018, el grup va facturar 415 milions i va obtenir un Ebitda de 61 milions.
Abarca afirma que “el sector té un problema estructural”. “Caldrà reconduir-lo perquè, si continua així, no podrem seguir incorporant la innovació com l’estem fent o assumint tots els processos crònics com fins ara perquè no hi haurà marge”, afegeix. El president de la fundació IDIS assenyala que el mercat de pòlisses haurà o d’incrementar el preu de les primes o d’apostar pels copagaments en determinats serveis.
Creixement
Més enllà de Catalunya, l’empresa té plans de creixement en altres comunitats autònomes. “Entrarem a ciutats on hi hagi mercat i possibilitat de competir com pot ser València, Sevilla, o Màlaga; possiblement, l’any que ve tinguem ja alguna cosa en marxa”, explica. Actualment, HM Hospitales té presència a la Comunitat de Madrid (que concentra dos terços del negoci), Catalunya, Galícia, i Castella i Lleó.
HM Hospitales ha aconseguit duplicar la seva mida en cinc anys sense disparar el seu passiu. “Tenim un endeutament de dues vegades l’ebitda, uns 120 milions, però no volem elevar aquesta proporció perquè és un sector força inestable”, diu. Abarca afegeix que la inversió en capex és uns 30 milions i prefereix tenir marge de maniobra. En aquest sentit, el grup està negociant un acord de finançament però el president evita parlar-ne mentre no estigui tancat.
Abarca, membre de la segona generació de la família fundadora, descarta el capital risc i nega la fusió Vithas, el segon grup espanyol, propietat de la família Gallardo i participada per CriteriaCaixa. “No hi ha res cert en tot el que s’ha dit. Hi ha molt interès en el mercat perquè pot semblar una operació de llibre des del punt de vista econòmic, però HM Hospitales és un projecte definit, amb prioritats, això és un fi en si mateix “, indica.
Font: EXPANSIÓN