El Blog de Servitecdpm
Quines són les millors hores per menjar al llarg del dia?
A l’hora d’incorporar hàbits saludables en la nostra dieta solem fer molta atenció al tipus d’aliments que prenem, la qual cosa és molt important, però no se sol donar tanta importància a les hores en què ingerim el menjar, un element també fonamental.
Per a la majoria de la gent, el moment del dia en què es menja està determinat per factors com els horaris de feina, la gana, els medicaments que prenen i els moments en què els altres són lliures per compartir un menjar.
Però el cert és que, en l’àmbit de la ciència, les investigacions suggereixen que l’hora del dia en què mengem i la quantitat de temps que transcorre entre els àpats poden tenir efectes profunds en la nostra salut, ja que el nostre cos digereix els aliments de manera diferent en diferents moments del dia.
Moltes d’aquestes fluctuacions diàries estan relacionades amb el ritme circadiari, el cicle que modera els nostres patrons de son-vigília durant 24 hores. Entre d’altres, afecta processos físics i mentals, com l’alimentació i la digestió, tal com demostra en aquest estudi realitzat a Alemanya.
Aquests són alguns consells per ajustar les nostres hores de menjar als cicles circadiaris:
- Mantenir un horari d’àpats constant dia a dia està relacionat amb la pèrdua de pes, un augment de l’energia i una reducció dels factors de risc metabòlic de les malalties cròniques, com es recull en aquest estudi realitzat a Califòrnia. Això sí, tenint en compte que no sempre sigui possible menjar a la mateixa hora tots els dies i que la genètica individual afecta gran part de la forma en què el nostre cos regula els ritmes circadiaris que interactuen amb els menjars. Per tant, hi ha vegades que cal guiar-se per la qual cosa ens diu el propi organisme per descobrir-ne quin és la millor hora per menjar.
- L’esmorzar és el primer àpat del dia durant el qual s’interromp el dejuni nocturn. Algunes persones els ve de gust en les primeres hores després d’aixecar-se, mentre que d’altres prefereixen esperar fins i tot més tard el dia, quan tenen més gana. Els estudis han demostrat que no és imprescindible, com es creia, per la qual cosa saltar-se’l no té efectes negatius sobre la salut.
- Realitzar l’àpat a una hora més primerenca pot ajudar les persones a perdre pes, pot contribuir a un microbioma més saludable, com recull aquest estudi i a més, millora la salut metabòlica.
- Sopar aviat i evitar els àpats rics en calories just abans de ficar-se al llit o durant la nit millora la salut. En la següent investigació es demostra que s’associa menjar tard a la nit amb dislipidemia, nivells més alts de greix a la sang i un factor de risc de malaltia crònica. També influeix canvis en el greix corporal, l’augment de pes i la capacitat del cos per digerir el sucre, com es recull en aquesta investigació.
Per tant, es podria resumir que és millor menjar com més aviat millor, reduir la finestra diària d’alimentació mantenint tota la ingesta calòrica del dia dins d’un període de 12 hores com a màxim i planificar una rutina diària que permeti seguir una pauta que millori la salut.
Font: EL NACIONAL