El Blog de Servitecdpm
Sanitat afirma que estem a prop de treure’ns la mascareta en públic
Malgrat que no ha donat una data específica, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que es preveu reduir aviat l’ús de la mascareta en els espais exteriors. “És cert que en exteriors les mesures, com l’ús de mascaretes, és molt possible que en no molts dies es puguin reduir, però hem de garantir que els riscs van baixant”, ha remarcat Simón durant la roda de premsa que ofereix cada dilluns arran de la pregunta d’un periodista.
Aquesta mesura es contempla per la reducció del nombre de casos, així com pel bon funcionament de la campanya de vacunació. En concret, Espanya està a punt de deixar la zona de risc alt de contagi per entrar a la de mitjà, després que aquest dilluns es registrés una incidència acumulada de 151 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies. D’altra banda, segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat, Espanya ha administrat més de 23,8 milions de vacunes. De moment, un 32,3% de les persones han rebut la pauta completa; mentre que un 15,2% una sola dosi. Cal destacar que la majoria de tractaments que s’estan aplicant, AstraZeneca, Pfizer i Moderna, requereixen dues dosis i només Janssen una.
Sense data
Amb tot, Simón ha demanat precaució i ha dit que no hi ha una data específica per alleugerir les mesures de protecció de la Covid com el fet que no es porti la mascareta en espais exteriors. “Encara no tenim ni una incidència, ni una cobertura de vacunació, ni una immunitat comunitària prou alta per relaxar les mesures de protecció personal”, ha precisat l’epidemiòleg.
Per Simón, el moment ideal per treure’s la mascareta en els espais públics seria quan totes les autonomies registressin una incidència acumulada inferior dels 150 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies. Actualment, però, només es troben en aquesta situació Ceuta (17,81), el País Valencià (29,48), Múrcia (63,79), les Illes Balears (46,69), Astúries (71,36), Extremadura (80,08), les Canàries (83,92), Galícia (88,01), Cantàbria (121,98), Castella-La Manxa (136,22) i Castella i Lleó (141,88). En el cas de Catalunya se situa en els 182,55 casos. D’altra banda, hi ha territoris que registren xifres molt elevades i per sobre dels 200 casos com són el País Basc (295,34), Melilla (253,80), Madrid (239,34) i l’Aragó (220,85).
Aquesta situació podria variar aviat, ja que, segons ha apuntat l’epidemiòleg, a mesura que es va avançant amb la vacunació, la tendència és que es vagi homogeneïtzant la situació entre els diferents territoris i presentant unes xifres similars entre ells. Ara per ara, però, ha remarcat que “encara hi ha diferències importants a l’hora de prendre decisions”.
Per un altre costat, també ha argumentat que quan es decideixi prendre aquesta mesura, s’haurà de modificar el document d’actuacions, ja que no inclou la ràpida immunització.
“Hem de ser prudents, anar amb compte de no posar el carro davant dels bous. Cal tenir clar que cal caminar tot el camí i no fer passos més ràpid del que ens permeten les nostres cames”, ha metaforitzat Simón per concloure sobre aquest aspecte.
Font: EL NACIONAL