Un pàncrees artificial controla la glucosa en la diabetis tipus 1 automàticament

L’Hospital del Mar té cinc d’aquests dispositius, que costen 600 euros al mes

Unes 90.000 persones a Espanya (és a dir, un 0,2% de la població) pateixen diabetis tipus 1, també denominada, sobretot abans, ‘insulinodependent’. Es tracta d’un trastorn crònic en què el pàncrees produeix molt poca insulina o, directament, no en produeix. La insulina és una hormona necessària per permetre que el sucre (glucosa) entri a les cèl·lules per produir energia.

Si bé fins fa poc les persones diabètiques de tipus 1 s’autoadministraven insulina abans de menjar i sopar, ara un nou dispositiu conegut com a «pàncrees artificial» és capaç de detectar automàticament la quantitat d’insulina que té el pacient i proporcionar-l’hi. Des d’aquest estiu, l’Hospital del Mar de Barcelona en té cinc de la marca Minimed 670G de Medtronic. «Als diabètics tipus 1 se’ls ha espatllat el pàncrees i ja no és capaç de fabricar la insulina que el cos necessita», explica Juana Flores, cap d’Endocrinologia de l’Hospital del Mar.

El pàncrees artificial és un sistema que controla automàticament els nivells de glucosa en sang. Aquests dispositius consten d’un aparell infusor d’insulina, d’un altre que mesura de manera contínua els nivells de glucosa del cos i d’un algoritme matemàtic que calcula, en funció del nivell de glucosa, la quantitat necessària d’insulina en cada moment. Cada un costa 600 euros mensuals.

«Fa uns anys es van desenvolupar bombes d’insulina capaces d’administrar de manera contínua la insulina que els pacients necessitaven sense necessitat d’utilitzar diverses injeccions al dia», explica la doctora Flores. «Després van aparèixer els monitors continus de glucosa, que tenen la mida d’una moneda de dos euros i mesuren en cada moment com està el sucre. Ara el pàncrees artificial és capaç de prendre decisions automàticament de la insulina que necessita el pacient i administrar-la», afegeix.

 

Dia Mundial de la Diabetis

Aquest dijous 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. El lema escollit aquest any per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és ‘Diabetis i família’. Aquest dia mundial vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis (sobretot de la de tipus 2, lligada a un mal aprofitament de la insulina per part de l’organisme), sobre la importància dels estils de vida saludables i l’autocura en la prevenció i en el tractament, reduint així l’aparició de complicacions futures.

La diabetis és un problema creixent de salut pública, tant en els països desenvolupats com en els que estan en via de desenvolupament. Tant és així, que l’OMS creu que la diabetis de tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle XXI. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc lligats a l’aparició de la diabetis, com són l’obesitat i el sedentarisme i, d’una altra, a l’augment de l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat.

Segons la Conselleria de Salut, a Catalunya al voltant de 600.000 persones tenen algun tipus de diabetis (5,3 milions a Espanya). Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2018, la diabetis afecta el 7,8% de la població de 15 anys d’ara endavant (7,6% homes i 7,9% dones). Augmenta amb l’edat en els dos sexes, passant de l’1,9% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 20,2% en la població de 65 anys i més. Quant a l’evolució, la prevalença de diabetis ha anat augmentant: ha passat del 4,7% el 1994 al 7,8% el 2018. Des del 2011 fins ara es manté estable entorn del 8%.

Font: EL PERIÓDICO