El Blog de Servitecdpm
Una càmera 5G permet a la policia atendre les urgències sanitàries a peu de carrer
Els agents poden connectar-se en temps real amb l’Hospital Parc Taulí i seguir les indicacions dels metges, que veuen el que està passant en temps real
Una càmera amb tecnologia 5G permetrà a la policia local de Sabadell atendre una urgència sanitària en ple carrer gràcies a la connexió immediata amb els metges de l’Hospital Parc Taulí, ja que, quan hi ha algun accident o emergència al carrer, sovint el primer a arribar és un policia municipal. Es tracta d’una prova pilot de ‘5G First Responders’, un projecte que utilitza la tecnologia 5G per millorar l’atenció sanitària d’urgències i que ha sigut presentat aquest dimarts en la Policia Municipal de Sabadell.
«El 5G serà una tecnologia determinant en els pròxims anys. És la primera tecnologia que sortirà directament del mòbil per connectar-se amb moltes coses. És més que una revolució digital: impactarà en àmbits claus de la vida, com ara la salut, emergències, seguretat, mobilitat i indústria», ha dit el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.
El nou dispositiu, que es col·loca com una diadema al cap del policia (de manera que les seves mans estan lliures), funciona com una espècie de càmera mitjançant la qual l’agent es connecta directament amb l’Hospital Parc Taulí. Des d’allà, els metges, que visualitzen el que està passant en temps real, li donen indicacions per tractar la urgència sanitària que s’estigui produint en ple carrer mentre els serveis sanitaris no arriben i, així, guanyar temps.
Minuts clau
L’objectiu és aconseguir una millor resposta en els primers moments d’una emergència mèdica, quan l’ambulància encara no ha arribat. Són minuts clau de cara a evitar lesions greus o, fins i tot, salvar vides. Paral·lelament, el servei d’urgències pot preparar-se adequadament per rebre el pacient i donar-li una correcta atenció.
Per mostrar el seu funcionament, aquest matí s’ha realitzat un simulacre davant la comissaria de la Policia Municipal de Sabadell, en el qual un menor ha fingit patir un atac d’epilèpsia en ple carrer. La primera persona a atendre’l ha sigut un agent, que ha iniciat un protocol d’atenció connectant-se, a través d’aquesta càmera 5G que permet compartir imatges d’alta qualitat i pràcticament instantànies, a les urgències pediàtriques del Parc Taulí. Així, des de l’hospital, el doctor Luis Renter, pediatre de l’UCI, ha donat indicacions al policia per realitzar una primera assistència i estabilitzar el pacient.
Per a Renter, «la tecnologia 5G aplicada a l’àmbit de la salut permetrà fer arribar l’assistència sanitària especialitzada de manera immediata al lloc on s’ha produït una situació d’emergència, cosa que afavorirà que els professionals dels serveis públics (policia, bombers, ambulàncies) puguin actuar de manera més precisa en l’assistència dels accidentats».
‘5G First Responders’ és un projecte emmarcat dins de la iniciativa 5G Barcelona i impulsat des del Mobile World Capital Barcelona, el Consorci Sanitari del Parc Taulí, Cisco, Orange i Ericsson, amb el recolzament de l’Ajuntament de Sabadell i de la Generalitat de Catalunya. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha destacat que el municipi «té la sort de comptar amb un espai capdavanter com és el Parc Taulí».
Per la seva banda, el director de 5G del Mobile World Capital Barcelona, Eduard Martín, ha desitjat que aquesta iniciativa «no es quedi sol en una prova pilot». Segons ell, el desplegament de la tecnologia 5G està previst per a l’any 2025. «El ‘5G First Responders’ podria ser un dels serveis amb els quals comptem», ha dit. La tecnologia 5G, ha destacat, té un «gran potencial d’ús en l’àmbit sanitari».
Font: EL PERIÓDICO